Céklás rizottó

Összetevők

  • 2 mogyoróhagyma vagy 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g cékla (nyersen)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 300 g rizottó rizs
  • 100 ml vörösbor (vagy szőlőlé)
  • 900 ml forró zöldségalaplé
  • 2 ek. vegán vaj
  • (esetleg kecskesajt vagy feta)

    Én a saját receptemben pedig használtam egy kevés zöldborsót, hogy valamilyen hüvelyes is legyen benne

    Elkészítés 

    1. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a mogyoróhagymát és a fokhagymagerezdeket. Ugyanígy a céklát. Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben. Közepes lángon pirítsuk a hagymát, amíg áttetszővé válik. Adjuk hozzá a fokhagymát, az apróra vágott céklát és a rizottó rizst. Süssük 1-2 percig, amíg a rizs áttetszővé válik.

    (A friss céklát helyettesíthetjük a vákuumcsomagolt és előfőzött változattal is:  Egyszerűen vágjuk finom kockákra, és ugyanúgy folytassuk, mint a friss céklával. Ekkor azonban a rizottó színe kevésbé lesz intenzív.)

    1. A rizst vörösborral (vagy szőlőlével) locsoljuk le. Csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és hagyjuk a keveréket kb. ½ percig óvatosan párolódni. 
    2. Ezután öntsünk annyi zöldségalaplevet a rizsre, hogy éppen ellepje. Hagyjuk a rizottót kis lángon, rendszeresen kevergetve óvatosan párolódni. Minél többet keverjük, annál krémesebb lesz a rizottó, hmmmm…
    3. Amint a lé majdnem elfőtt, ismét öntsünk folyadékot a rizsre. Ismételjük a folyamatot, amíg a zöldségalaplé el nem fogy, és a rizs és a nyers cékla megpuhul. A rizottónak összesen körülbelül 25-30 percig kell főnie.

    Jó tudni: 

    A rizottónak végig alacsony lángon kell főnie. Akkor van kész, ha az állaga krémes, és a rizs puha. Ha a rizs nem főtt át teljesen, fokozatosan adjunk hozzá még több zöldségalaplevet, amíg a rizs el nem éri a kívánt állagot.

    1. Közben (morzsoljuk szét a fetát) vágjuk durvára a diót. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük hozzá a vajat (és a 100 g fetát) a rizottóhoz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Díszítsük (opcionálisan) a maradék fetával és az apróra vágott dióval. Tetszés szerint friss petrezselyemmel is megszórhatjuk.

    További finomságok

    Vöröslencsés bolognai – a vegán jolly joker!

    Ennek a receptnek a titka abban rejlik, hogy paradicsom(szósz)ból készül, ami kifejezetten másnapra umami-jellegű ízt ad, amit a például hús…

    Hagymás-spenótos quiche

    Ó, igen, hát ez is eljött: welcome spenót- és póréhagymaszezon (a spárgáról nem is beszélve).  Bátorkodtam elkészíteni a hivatalosan is…

    Kókuszos csicseriborsó cookie 🍪

    P.S.: Ha esetleg datolyaport vagy datolyát használsz, akkor adj még annyi vizet hozzá, mintha datolyaszirup lenne. Nagyon jó étvágyat hozzá!(és óvatosan…