Hagymás-spenótos quiche

Összetevők

  • 130 g zabliszt
  • 50 g hajdinaliszt
  • 40 g olívaolaj vagy növényi vaj - esetleg magvaj ismét
  • 60 g víz
  • egy csipet só és borssss
  • 1 szál póráhagyma
  • 1 marék spenót
  • 250 ml szójatejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. sörélesztőpehely
  • egy csipet só és borss
  • 1 ek. útifűmaghéj
  • 1/2 tk. kurkuma
  • a tetejére sörélesztőpehely és pár hagymakarika

    Ó, igen, hát ez is eljött: welcome spenót- és póréhagymaszezon (a spárgáról nem is beszélve). 

    Bátorkodtam elkészíteni a hivatalosan is első quiche-emet.
    Azt kell, hogy mondjam, hogy annak ellenére, hogy az első próbálkozás volt pozitívan kell csalódnom, ugyanis ah, issteni lett.

    Néhány részlet étkezéstechnikai és egészségügyi szempontból: 

    Egyetlen marék spenótban nemcsak rengeteg ásványi anyag és vitamin van, mint például mangán, kalcium, K-, A- és C-vitamin, folsav (vas is, bár ennek a biológiai hasznosulása nem a legjobb) stb. de még az aminosavak széles skálája is képviselteti magát, amelyek hozzájárulnak az izmok egészségéhez (is)

    Gyerekkorodban valószínűleg többször hallottad, hogy igyál sok tejet – bár itt meg kell említenem, hogy nemcsak a spenót, hanem a brokkoli, a kelkáposzta, a szezámmag, a mák, a füge, a tofu stb. is tartalmaz legalább ugyanannyi vagy még több kalciumot (és a csontok egészségében nemcsak a kalcium, hanem rengeteg más ásványi anyag, hormon és főleg a sport is óriási szerepet játszik (itt erről tényleg csak dióhéjban, részletesebben lehetőséged van a személyes konzultációk során mélyebben elmerülni a témában:). 

    És akkor jöjjön a legfontosabb része a bejegyzésnek: 

    Elkészítés

    1. A tésztához keverjük össze a zab – és hajdinalisztet a sóval. Ezután adjuk hozzá az olívaolajat és a vizet is. Ezt a keveréket kb. 5 percig gyúrjuk, majd 30 percre tegyük a hűtőbe. 
    2. Közben készítsük el a feltétet: 
    3. A póréhagymát éles késsel finom karikákra szeleteljük, a spenótleveleket pedig falatnyi darabokra tépkedjük. 
    4. A szójakrémet összekeverjük a zúzott fokhagymával, a sóval, a kurkumával és az élesztőpehellyel. 
    5. Ha letelt a 30 perc, kivesszük a tésztát a hűtőből, és még 2-3 percig gyúrjuk. Sütőpapírral bélelt formába tesszük úgy, hogy 2-3 cm tészta kerüljön a forma oldalára. 
    6. Az előmelegített sütőben 170 fokon (felső és alsó hőfokon) kb. 25 percig sütjük a tésztát. 
    7. Ha letelt az idő, a félig megsült tésztára dobjuk a póréhagyma- és spenótdarabokat. 
    8. Mielőtt hozzáadnánk a szójakrémes keveréket, adjuk hozzá az útifűmaghéjat ehhez a szószhoz. Ezután öntsük mindezt a tésztára, spenótra és hagymára, és 170 fokon süssük a sütőben további 30 percig. (Az első 10-15 percben fedjük le alufóliával). 
    9. A tetejét szórd meg még pár karika hagymával és sörélesztőpehellyel.

    PS: Ha a fehérjetartalmát növelni szeretnéd, akkor szórj a tésztára még például tofut is. 

    További finomságok

    Vöröslencsés bolognai – a vegán jolly joker!

    Ennek a receptnek a titka abban rejlik, hogy paradicsom(szósz)ból készül, ami kifejezetten másnapra umami-jellegű ízt ad, amit a például hús…

    Kókuszos csicseriborsó cookie 🍪

    P.S.: Ha esetleg datolyaport vagy datolyát használsz, akkor adj még annyi vizet hozzá, mintha datolyaszirup lenne. Nagyon jó étvágyat hozzá!(és óvatosan…