Ó, igen, hát ez is eljött: welcome spenót- és póréhagymaszezon (a spárgáról nem is beszélve).
Bátorkodtam elkészíteni a hivatalosan is első quiche-emet.
Azt kell, hogy mondjam, hogy annak ellenére, hogy az első próbálkozás volt pozitívan kell csalódnom, ugyanis ah, issteni lett.
Néhány részlet étkezéstechnikai és egészségügyi szempontból:
Egyetlen marék spenótban nemcsak rengeteg ásványi anyag és vitamin van, mint például mangán, kalcium, K-, A- és C-vitamin, folsav (vas is, bár ennek a biológiai hasznosulása nem a legjobb) stb. de még az aminosavak széles skálája is képviselteti magát, amelyek hozzájárulnak az izmok egészségéhez (is)
Gyerekkorodban valószínűleg többször hallottad, hogy igyál sok tejet – bár itt meg kell említenem, hogy nemcsak a spenót, hanem a brokkoli, a kelkáposzta, a szezámmag, a mák, a füge, a tofu stb. is tartalmaz legalább ugyanannyi vagy még több kalciumot (és a csontok egészségében nemcsak a kalcium, hanem rengeteg más ásványi anyag, hormon és főleg a sport is óriási szerepet játszik (itt erről tényleg csak dióhéjban, részletesebben lehetőséged van a személyes konzultációk során mélyebben elmerülni a témában:).
És akkor jöjjön a legfontosabb része a bejegyzésnek:
Elkészítés:
- A tésztához keverjük össze a zab – és hajdinalisztet a sóval. Ezután adjuk hozzá az olívaolajat és a vizet is. Ezt a keveréket kb. 5 percig gyúrjuk, majd 30 percre tegyük a hűtőbe.
- Közben készítsük el a feltétet:
- A póréhagymát éles késsel finom karikákra szeleteljük, a spenótleveleket pedig falatnyi darabokra tépkedjük.
- A szójakrémet összekeverjük a zúzott fokhagymával, a sóval, a kurkumával és az élesztőpehellyel.
- Ha letelt a 30 perc, kivesszük a tésztát a hűtőből, és még 2-3 percig gyúrjuk. Sütőpapírral bélelt formába tesszük úgy, hogy 2-3 cm tészta kerüljön a forma oldalára.
- Az előmelegített sütőben 170 fokon (felső és alsó hőfokon) kb. 25 percig sütjük a tésztát.
- Ha letelt az idő, a félig megsült tésztára dobjuk a póréhagyma- és spenótdarabokat.
- Mielőtt hozzáadnánk a szójakrémes keveréket, adjuk hozzá az útifűmaghéjat ehhez a szószhoz. Ezután öntsük mindezt a tésztára, spenótra és hagymára, és 170 fokon süssük a sütőben további 30 percig. (Az első 10-15 percben fedjük le alufóliával).
- A tetejét szórd meg még pár karika hagymával és sörélesztőpehellyel.
PS: Ha a fehérjetartalmát növelni szeretnéd, akkor szórj a tésztára még például tofut is.