Vágysz már egy olyan finomságra, ami olvad a szádban, ugyanakkor megadja azt az érzést, hogy ettél is valamit? Akkor ez egy tökéletes választás, hogy meglepd a családodat egy egészséges finomsággal. Körülbelül 10 perc alatt összedobálható az alap, a sütés utána még cirka 40 percet vesz igénybe. Mi benne az extra? Hogy hüvelyest is tartalmaz, amit ilyen formában még a gyerekek is biztosan megesznek, aka hogyan gazdagítsd a sütidet extra fehérje – és rosttartalommal. 🙂
Egy-két infó hozzá élelmiszertechnikailag:
Gazdag másodlagos növényi anyagokban, melyek antioxidáns és érvédő hatásúak (pl. flavonoidokban, mint epikatechin, katechin, procianidin). A kakaótartalom által gondoskodik a napi magnézium-, vas-, réz-, mangán-, cink- és némi káliumbevitelről. Jó rostforrás, továbbá tanulmányok kimutatták, hogy a kakaóflavonoidok javítják az endotélium(érfal) működését, növelik az NO-termelést és enyhén csökkentik a vérnyomást. juhéééj
És még mindig nincs vége, mivel 😉 —> meta-elemzések szerint mérsékelt mennyiségben javíthatják az inzulinérzékenységet ééééés a hangulatot is! Tehát megéri, vagy megéri?
Elkészítés (kb. 6 adag):
- A banánt megpucolod, beledobod a turmixba majdnem az összes többi hozzávalóval (mogyoróvaj, liszt, kakaópor, tej, feketebab) együtt.
- Ha ezeket a turmixszal egyenletesre mixeltük, akkor a végén mehet bele a chiamag és egy kb. 2 tk. nátron/sütőpor.
- Utána még 4-5 x megforgatjuk a gépet, majd a massza mehet bele egy loaf formába(vagy sütőpapírral vagy valamilyen növényi margarinnal és liszttel kikenjük) és légkeveréses sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Ha lejárt az idő vegyük ki, viszont mindenképpen várjunk, amíg kihűl a finomság, hogy a belseje némelyest megszilárduljon és a kellő állagot megkapjuk 🙂
| Tápérték-adatok | Energia (kcal) | Zsír (g) | Fehérje (g) | Szénhidrát (g) | Rost (g) |
| /adag | 228 | 7 | 8 | 30 | 8 |
