Tökös tészta 💪🏼🎃

Összetevők

  • 300 g tök
  • 300 g liszt (lehetőleg NE zabliszt, mert ő még sokkal több nedvességet szeretne felvenni, mint a legtöbb lisztfajta, és úgy nagyon összeáll és kemény lesz a tészta)
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • kb. 100 gramm növényi joghurt
  • pici só
  • pici bors

    Ha ősz, akkor adja magát egy isteni finom krémes, szívet és lelket melengető házi készítésű, gnocchi stílusú tökös tészta, nemde bár? Miért jó egy ilyen finomság? Nos, több pozitívuma is van:

    • magas az A vitamin és lutein tartalma, mely tápanyagoknak a szem és a látás egészségében kiemelkedő szerepe van
    • rengeteg benne a másodlagos növényi hatóanyag, mint például bioaktív anyagok, rostok
    • magas tápanyagsűrűség mellett viszonylag alacsony az energiatartalma
    • magas a víztartalma
    • nulla a koleszterintartalma
    • kiemelkedő a kolintartalma 100 grammra vetítve, aminek például a fogamzásban is fontos szerepe van

    Akkor hát lássuk, hogyan készül a mennyei finomság!

    Elkészítés (4 adag):

    1. Először is a tököt megmossuk és 300 grammot felkockázunk kb 1×1 cm-es darabokra. Ezt berakjuk légkeveréses sütőbe 200 fokon 30 percre, ez az idő sütőtől függően változhat, a lényeg, hogy megpuhuljon. Várjuk meg, hogy kicsit kihűljön, majd rakjuk be az egész mennyiséget egy mixerbe.
    2. Turmixoljuk el a tököt. Vegyük ki a felét, ezt adjuk hozzá a 300 gramm liszthez, pici sóval és borssal, valamint 1 EK. sörélesztőpehellyel ízesítsük. Ha esetleg nem lenne elég gyúrható a tészta adjunk hozzá a növényi joghurtból. A lényeg, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk, ami nem ragad.
    3. A tök másik feléhez rakjuk hozzá a másik 1 EK. sörélesztőpelyhet, sót és borsot, majd turmixoljuk krémesre a joghurttal. Rakjuk félre.
    4. Közben rakjunk fel vizet főni. Ha forr a kész tésztát kezdjük el (tiszta) ollóval belevagdosni, ezt természetesen úgy is megtehetjük, hogy mini hurkákat készítünk kézzel, ez egy kicsit időigényesebb verzió, de ahány ház, annyi szokás. Ha a kis hurkák feljönnek a víz felszínére, várjunk velük még legalább 2-3 percet, amíg kiszedjük őket, hogy biztosan jól megfőjenek.
    5. Amint megbizonyosodtunk róla, hogy megfőttek, vegyük ki őket, esetleg öblítsük át hideg vízzel és tálaljuk a meleg szósszal és sörélesztőpehellyel/parmezánnal (aki szeretné). Jó étvágyak! 🙂
    Tápérték adatokEnergia (kcal)Zsír (g) Szénhidrát (g) Fehérje (g)Rost (g)
    / adag344563125

    További finomságok

    Lágy kakaós banánkenyér 🍫🫘

    Vágysz már egy olyan finomságra, ami olvad a szádban, ugyanakkor megadja azt az érzést, hogy ettél is valamit? Akkor ez…

    Vöröslencsés bolognai – a vegán jolly joker!

    Ennek a receptnek a titka abban rejlik, hogy paradicsom(szósz)ból készül, ami kifejezetten másnapra umami-jellegű ízt ad, amit a például hús…

    Hagymás-spenótos quiche

    Ó, igen, hát ez is eljött: welcome spenót- és póréhagymaszezon (a spárgáról nem is beszélve).  Bátorkodtam elkészíteni a hivatalosan is…

    Ez a weboldal sütiket használ a böngészési élmény javítása és a webhely megfelelő működésének biztosítása érdekében. A webhely használatának folytatásával elismeri és elfogadja a sütik használatát.

    Összes elfogadása Csak a szükségesek elfogadása