Ha ősz, akkor adja magát egy isteni finom krémes, szívet és lelket melengető házi készítésű, gnocchi stílusú tökös tészta, nemde bár? Miért jó egy ilyen finomság? Nos, több pozitívuma is van:
- magas az A vitamin és lutein tartalma, mely tápanyagoknak a szem és a látás egészségében kiemelkedő szerepe van
- rengeteg benne a másodlagos növényi hatóanyag, mint például bioaktív anyagok, rostok
- magas tápanyagsűrűség mellett viszonylag alacsony az energiatartalma
- magas a víztartalma
- nulla a koleszterintartalma
- kiemelkedő a kolintartalma 100 grammra vetítve, aminek például a fogamzásban is fontos szerepe van
Akkor hát lássuk, hogyan készül a mennyei finomság!
Elkészítés (4 adag):
- Először is a tököt megmossuk és 300 grammot felkockázunk kb 1×1 cm-es darabokra. Ezt berakjuk légkeveréses sütőbe 200 fokon 30 percre, ez az idő sütőtől függően változhat, a lényeg, hogy megpuhuljon. Várjuk meg, hogy kicsit kihűljön, majd rakjuk be az egész mennyiséget egy mixerbe.
- Turmixoljuk el a tököt. Vegyük ki a felét, ezt adjuk hozzá a 300 gramm liszthez, pici sóval és borssal, valamint 1 EK. sörélesztőpehellyel ízesítsük. Ha esetleg nem lenne elég gyúrható a tészta adjunk hozzá a növényi joghurtból. A lényeg, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk, ami nem ragad.
- A tök másik feléhez rakjuk hozzá a másik 1 EK. sörélesztőpelyhet, sót és borsot, majd turmixoljuk krémesre a joghurttal. Rakjuk félre.
- Közben rakjunk fel vizet főni. Ha forr a kész tésztát kezdjük el (tiszta) ollóval belevagdosni, ezt természetesen úgy is megtehetjük, hogy mini hurkákat készítünk kézzel, ez egy kicsit időigényesebb verzió, de ahány ház, annyi szokás. Ha a kis hurkák feljönnek a víz felszínére, várjunk velük még legalább 2-3 percet, amíg kiszedjük őket, hogy biztosan jól megfőjenek.
- Amint megbizonyosodtunk róla, hogy megfőttek, vegyük ki őket, esetleg öblítsük át hideg vízzel és tálaljuk a meleg szósszal és sörélesztőpehellyel/parmezánnal (aki szeretné). Jó étvágyak! 🙂
| Tápérték adatok | Energia (kcal) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Fehérje (g) | Rost (g) |
| / adag | 344 | 5 | 63 | 12 | 5 |
