Ennek a receptnek a titka abban rejlik, hogy paradicsom(szósz)ból készül, ami kifejezetten másnapra umami-jellegű ízt ad, amit a például hús után sóvárgó embertársaink is úgymond „kellemes sós” ízként érzékelnek. Ha esetleg szója-granulátummal készítjük, akkor az étel textúrája is nagyon fog a darált húshoz hasonlítani, ha pedig vörös lencsével gazdagítjuk, akkor még egy plusz rostforrást is hozzáadunk ehhez a mennyei lakomához hüvelyes formájában! Á.-nak és nekem is egyik kedvenc étkünk, amikor nem szeretnénk bonyolultat készíteni, de valami meleget és táplálót szeretnénk az asztalunkon tudni.
Elkészítés
A hagymát felkockázzuk, meleg serpenyőben üvegesre pirítjuk, majd rányomjuk a fokhagymát. Ha a fokhagymát jól rápirítottuk mehet rá egy leheletnyi víz, majd bele a felkockázott répa, ezt addig hagyjuk az alacsony lángon, amíg meg nem puhul. Ezután a beáztatott vöröslencsét átöblítjük, majd beleöntjük a hagymás-répás serpenyőbe, hozzáadjuk a szója-granulátumot is. Felöntjük annyi vízzel, hogy a lencsét és a szóját ellepje, alacsony lángon hagyjuk puhulni őket, a serpenyőre rárakjuk a fedőt. Kb. 10-15 p elteltével egyszer átforgatjuk a mixet, majd mehet rá a paradicsomszósz, ha nagyon gourmet-k vagyunk, akkor esetleg 1-2 szárított paradicsomot kockázva is rádobhatunk. Az egészet sózzuk, borozzuk, fűszerezzük a sörélesztőpehellyel, oregánóval és átmosott bazsalikommal.
Eközben elkészítjük a spagettit a leírás szerint (csomagot forró vízben kb 6-10 perc alatt készre főzzük, leöblítjük.
Maradék sörélesztőpehellyel vagy parmezánnal tálaljuk:
A parmezán elkészítése:
Egy nagy teljesítményű mixerhez adunk 1 marék napraforgómagot, fél gerezd fokhagymát, 1-2 ek. sörélesztőpelyhet és esetleg egy fél maréknyi kesudiót. Ezt jól elturmixoljuk és voilá.