Vöröslencsés bolognai – a vegán jolly joker!

Összetevők

  • 250 gramm vörös lencse (1 éjszakára beáztatva)
  • 1 üveg (750 gramm) paradicsomszósz
  • 2 szál répa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm szója-granulátum
  • 1 csomag (250 gramm) hüvelyes tészta, lehetőleg spagetti
  • csipet só
  • csipet bors
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 tk. oregánó
  • esetleg szárított paradicsom
  • 2-3 ek. sörélesztőpehely

    Ennek a receptnek a titka abban rejlik, hogy paradicsom(szósz)ból készül, ami kifejezetten másnapra umami-jellegű ízt ad, amit a például hús után sóvárgó embertársaink is úgymond „kellemes sós” ízként érzékelnek. Ha esetleg szója-granulátummal készítjük, akkor az étel textúrája is nagyon fog a darált húshoz hasonlítani, ha pedig vörös lencsével gazdagítjuk, akkor még egy plusz rostforrást is hozzáadunk ehhez a mennyei lakomához hüvelyes formájában! Á.-nak és nekem is egyik kedvenc étkünk, amikor nem szeretnénk bonyolultat készíteni, de valami meleget és táplálót szeretnénk az asztalunkon tudni.

    Elkészítés

    A hagymát felkockázzuk, meleg serpenyőben üvegesre pirítjuk, majd rányomjuk a fokhagymát. Ha a fokhagymát jól rápirítottuk mehet rá egy leheletnyi víz, majd bele a felkockázott répa, ezt addig hagyjuk az alacsony lángon, amíg meg nem puhul. Ezután a beáztatott vöröslencsét átöblítjük, majd beleöntjük a hagymás-répás serpenyőbe, hozzáadjuk a szója-granulátumot is. Felöntjük annyi vízzel, hogy a lencsét és a szóját ellepje, alacsony lángon hagyjuk puhulni őket, a serpenyőre rárakjuk a fedőt. Kb. 10-15 p elteltével egyszer átforgatjuk a mixet, majd mehet rá a paradicsomszósz, ha nagyon gourmet-k vagyunk, akkor esetleg 1-2 szárított paradicsomot kockázva is rádobhatunk. Az egészet sózzuk, borozzuk, fűszerezzük a sörélesztőpehellyel, oregánóval és átmosott bazsalikommal.

    Eközben elkészítjük a spagettit a leírás szerint (csomagot forró vízben kb 6-10 perc alatt készre főzzük, leöblítjük.

    Maradék sörélesztőpehellyel vagy parmezánnal tálaljuk:

    A parmezán elkészítése:

    Egy nagy teljesítményű mixerhez adunk 1 marék napraforgómagot, fél gerezd fokhagymát, 1-2 ek. sörélesztőpelyhet és esetleg egy fél maréknyi kesudiót. Ezt jól elturmixoljuk és voilá.

    További finomságok

    Hagymás-spenótos quiche

    Ó, igen, hát ez is eljött: welcome spenót- és póréhagymaszezon (a spárgáról nem is beszélve).  Bátorkodtam elkészíteni a hivatalosan is…

    Kókuszos csicseriborsó cookie 🍪

    P.S.: Ha esetleg datolyaport vagy datolyát használsz, akkor adj még annyi vizet hozzá, mintha datolyaszirup lenne. Nagyon jó étvágyat hozzá!(és óvatosan…